Licentele software pot fi livrate in 3 feluri:
- OEM (Original Equipment Manufacturer) – Licente instalate de producatorul calculatorului
- ESD (Electronic) – Licente ce pot fi achizitionate separat (sisteme de operare, aplicatii, etc)
- Box (Cutie) – Licente ce pot fi achizitionate separat si livrate fizic pe support CD/DVD sau USB
Particularitati:
- Licentele de tip OEM sunt deobicei licente perpetue (permanente) si nu pot fi mutate de pe un calculator pe altul. Vezi mai jos mai multe detalii.
- Licentele ESD (Electronice) pot fi perpetue(permanente) sau temporare, sub forma de abonament. Licentele cu abonament sunt deobicei valabile minim 1 an. In perioada de valabilitate a licentelor cu abonament puteti adauga licente suplimentare insa nu puteti renunta pana nu se termina perioada de valabilitate.
- Licentele Box (Cutie) sunt deobicei perpetue(permanente) insa, mai rar, pot fi si temporare.
In ultimii ani, din considerente practice, economice si de securitate, tot mai multi producatori au trecut la livrarea electronica a licentelor software iar producatori ca Adobe au trecut aproape in totalitate la livrarea de licente software cu abonament.
Licentele electronice se livreaza deobicei prin email, pe adresa de email furnizata in formularul de comanda. Deseori, licentele se livreaza cu un certificat ce contine detaliile vanzatorului, cumparatorului, software-ul achizitionat si detaliile pentru inregistrare si activare.
Activarea si inregistrarea licentelor originale se face doar pe site-ul producatorului! La producatori precum Adobe, Corel, Microsoft si nu numai, va trebui sa creati un cont unde puteti activa, inregistra si controla(accesare, descarcare, instalare) oricand licentele achizitionate!
Prin intermediul inregistrarii licentelor in conturile create pe site-urile producatorilor aveti garantia ca ati achizitionat un software original, functional pentru care veti gasi si suport tehnic din partea producatorului.
Compania noastra este revanzator autorizat si certificat pentru producatori ca: Adobe, Bitdefender, Corel, Microsoft si nu numai.
Cum identific daca o licenta este originala sau nu? Faceti click pe imaginea de mai jos pentru mai multe detalii.
Beneficiile distribuției electronice de software:
Onorare rapida si facila a comenzii - utilizatorul final primeste un mail cu cheia de activare in 30 minute de la plasarea comenzii (timpul maxim putand ajunge si la 24 ore), in timpul programului de lucru (Luni-Vineri: 09-18)
Disponibilitate - utilizatorul final nu trebuie sa astepte ca programul sa fie livrat fizic. In modul ESD, programul este disponibil instantaneu.
Eficienta de cost - nu exista costuri de livrare
Beneficii de mediu - nu este necesar ambalaj, suport CD sau manual imprimat.
Licente perpetue sau cu abonament - toate licentele disponibile in format electronic sunt licente perpetue sau cu abonament si pot fi transferate de pe un calculator pe altul.
Licențe Microsoft OEM
Licențele OEM - prescurtare de la Original Equipment Manufacturer - sunt destinate producătorilor de echipamente de calcul, celor care asamblează sau comercializează calculatoare. Aceștia preinstalează produsele software și furnizează apoi calculatoarele gata pregătite pentru a fi folosite de către utilizatorii finali.
Prețurile licențelor OEM sunt în general mai scăzute decât produsele FPP, tocmai pentru ca firmele System Builder să poată oferi la prețuri convenabile calculatoare cu software preinstalat profesional.
Microsoft recomandă tuturor utilizatorilor achiziționarea sistemului de operare Windows în regim OEM. Calculatoarele cu Windows preinstalat funcționează imediat ce au fost achiziționate și au avantajul unui cost redus al sistemului de operare. În plus, programele de licențiere în volum ale Microsoft pornesc de la premiza că sistemul de operare este gata instalat și licențiat; veți afla mai jos de ce.
Întrebări frecvente despre licențele OEM
De ce nu am voie să mut licența mea Windows OEM pe alt calculator?
Sistemul de operare este o componentă critică în buna funcționare a unui calculator. Un sistem de operare este strâns legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea intimă și corectă dintre sistem de operare și hardware este condiționată de prezența driverelor și setărilor corecte, configurate de cel care instalează Windows pe un calculator.
Iată de ce, firma sau persoana care instalează sistemul de operare pe un calculator poartă o anumită responsabilitate vis-a-vis de buna funcționare.
Această responsabilitate este cuprinsă în licența Windows OEM. Cine instalează sistemul de operare, trebuie să asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licenței Windows OEM, va instala produsul și va asigura suportul tehnic pentru acesta. Această obligație pică, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat și livrat calculatorul cu Windows preinstalat.
Mutarea licenței pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare să asigure suportul pentru o configurație pe care nu a creat-o, cel puțin potențial. Cum în lume există zeci de mii de firme care asamblează calculatoare și preinstalează Windows OEM, livrând multe milioane de PC-uri, licența Microsoft OEM trebuie să asigure o protecție la nivel juridic și practic acestor firme.
Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licenței, pe alt calculator.
Pentru mai multe detalii privind licentierea consultati pagina Microsoft Romania
Pentru ajutor privind inregistrarea si activarea consultati pagina in limba romana Microsoft Romania