Tipuri de licenta

Microsoft ESD (Electronic Software Distribution)

Este un canal avansat de distribuție de software în format electronic. Cheia de activare/numărul de serie este trimis către utilizatorul final împreună cu instrucțiunile de descărcare a programului și, împreună cu dovada achiziției, constituie dovada legalității licenței.

Beneficiile distribuției electronice de software:

 • Onorare rapida si facila a comenzii - utilizatorul final primeste un mail cu cheia de activare in 30 minute de la plasarea comenzii (timpul maxim putand ajunge si la 24 ore)
 • Disponibilitate - utilizatorul final nu trebuie sa astepte ca programul sa fie livrat. In modul ESD, programul este disponibil instantaneu.
 • Eficienta de cost - nu exista costuri de livrare
 • Beneficii de mediu - nu este necesar ambalaj, suport CD sau manual imprimat.
 • Licente perpetue - toate licentele disponibile in format electronic sunt licente perpetue si pot fi transferate de pe un calculator pe altul.
 • Suport Tehnic Online - Aveti nevoie de ajutor sau instruire? Accesati pagina de Suport si instruire pentru a gasi rezolvari rapide.
 • Activare si ingregistrare - Toate licentele Microsoft electronice se activeaza si inregistreaza de catre utilizator doar pe site-ul Microsoft!

Ce se poate achizitiona prin ESD :

Tabel Produse Microsoft ESD


Licențe Microsoft OEM

Software preinstalat pe calculatoarele noi achiziționate

Licențele OEM - prescurtare de la Original Equipment Manufacturer - sunt destinate producătorilor de echipamente de calcul, celor care asamblează sau comercializează calculatoare. Aceștia preinstalează produsele software și furnizează apoi calculatoarele gata pregătite pentru a fi folosite de către utilizatorii finali.

Prețurile licențelor OEM sunt în general mai scăzute decât produsele FPP, tocmai pentru ca firmele System Builder să poată oferi la prețuri convenabile calculatoare cu software preinstalat profesional.

Microsoft Windows OEM

Microsoft recomandă tuturor utilizatorilor achiziționarea sistemului de operare Windows în regim OEM. Calculatoarele cu Windows preinstalat funcționează imediat ce au fost achiziționate și au avantajul unui cost redus al sistemului de operare. În plus, programele de licențiere în volum ale Microsoft pornesc de la premiza că sistemul de operare este gata instalat și licențiat; veți afla mai jos de ce.


Întrebări frecvente despre licențele OEM

De ce nu am voie să mut licența mea Windows OEM pe alt calculator?

Sistemul de operare este o componentă critică în buna funcționare a unui calculator. Un sistem de operare este strâns legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea intimă și corectă dintre sistem de operare și hardware este condiționată de prezența driverelor și setărilor corecte, configurate de cel care instalează Windows pe un calculator.

Iată de ce, firma sau persoana care instalează sistemul de operare pe un calculator poartă o anumită responsabilitate vis-a-vis de buna funcționare.

Această responsabilitate este cuprinsă în licența Windows OEM. Cine instalează sistemul de operare, trebuie să asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licenței Windows OEM, va instala produsul și va asigura suportul tehnic pentru acesta. Această obligație pică, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat și livrat calculatorul cu Windows preinstalat.

Mutarea licenței pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare să asigure suportul pentru o configurație pe care nu a creat-o, cel puțin potențial. Cum în lume există zeci de mii de firme care asamblează calculatoare și preinstalează Windows OEM, livrând multe milioane de PC-uri, licența Microsoft OEM trebuie să asigure o protecție la nivel juridic și practic acestor firme.

Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licenței, pe alt calculator.

Există produsul standard Windows în licențierea de volum?

DA. Mai nou, Windows poate fi achiziționat prin licențierea în volum, dar numai în cadrul licențierii de tip Get Genuine Windows Agreement și doar în scenarii de legalizare a bazei de PC-uri instalate.

În contracte Open License, Open Value Subscription și toate celelalte programe de licențiere în volum Microsoft, Windows apare doar ca licență de upgrade. Cu alte cuvinte, pe calculatoare trebuie deja să existe o licență standard de Windows. În aceste condiții, Microsoft încurajează preinstalarea OEM a sistemului de operare Windows de către firmele IT care asamblează și comercializează calculatoare.

Ca utilizator final, pot cumpăra licențe Windows OEM?

NU. Conform System Builder License Agreement, entitatea care desface cutia OEM este obligată să instaleze licența pe un calculator nou, să vândă acel calculator și să asigure suportul pentru instanța Windows instalată OEM.

Odată cu apariția soluțiilor de legalizare GGK și GGWA, licențele OEM nu mai pot fi folosite în scenarii de legalizare.

Cum obțin alte produse OEM decât Windows? Microsoft Office, servere, aplicații?

Aplicațiile și serverele în regim OEM se pot achiziționa numai împreună cu un calculator complet asamblat.

Nu toate produsele Microsoft sunt disponibile în regim OEM. Produsele ce nu sunt comercializate în regim OEM pot fi însă achiziționate prin licențierea de volum: Open License, Open Value Subscription etc.

Prescurtări pentru diverse variante de distribuție

Există 3 sub-tipuri de licențe tip OEM, fiecare adaptată unui anumit model de distribuție a software-ului în piață:

   COEM - prescurtare de la Commercial OEMEste cea mai comună variantă. Sunt licențe OEM pe care firmele IT 

System Builder

    le preiau de la distribuitori Microsoft autorizați pentru a pre-instala software-ul pe sisteme asamblate și/sau comercializate de ele.DOEM - acronim pentru Direct OEMMarile firme, care produc calculatoare în masă, pot semna acorduri și pot obține licențe OEM direct de la Microsoft, nu neapărat prin distribuitori autorizați.ROK - sau Reseller Option KitAcolo unde kitul software este personalizat pentru hardware cu configurații speciale. La cererea clientului, resellerul include acest kit în configurația corespunzătoare solicitată de client și asigură suportul pentru instalare și configurare, prin telefon sau alte mijloace.Sursa :

Microsoft Romania


Licențe FPP

Produse retail Full Packaged Product


FPP - prescurtare de la Full Packaged Product - este denumirea pachetelor cu aplicații software așa cum pot fi ele regăsite pe rafturile magazinelor retail.

În lista de produse și prețuri estimate, aceste licențe au în denumire particule ca CD, DVD, USB Stick; spre deosebire de licențirea de volum, licența se vinde odată cu suportul fizic al kitului de instalare.

Licențele FPP sunt destinate utilizatorilor individuali sau casnici, cel mult pentru birouri foarte mici. În cazul companiilor, opțiunile pentru licențiere de volum ca Open License sau contracte OVS pentru închirierea de software s-ar putea dovedi mult mai convenabile.

Caracteristici FPP

   • Licenta BOX FPP poate conține kit de instalare pe CD, DVD, USB Stick, EULA - End User License Agreement - și manual cu documentație. Tot înăuntru găsiți și cheia de instalare a produsului software.
   • Licenta Electronica FPP - Cheia de activare se transmite in format electronic, prin email iar kit-ul de instalare se descarca direct de pe server-ele Microsoft dupa validarea cheilor.
   • Produsul necesită activare. Se poate face automat, dacă există conexiune la Internet, sau prin telefon, cu ajutorul operatorilor Microsoft de la centrul de activări.
   • Produsul poate fi mutat de pe un calculator pe altul; de exemplu, dacă primul calculator s-a defectat sau se schimbă hardware-ul parțial sau integral.
   • Licența FPP acoperă doar versiunea curentă a produsului achiziționat. Nu include drepturi de downgrade și nici de upgrade.

Atenție: Trebuie respectată regula 1 PC, 1 licență. Dacă mutați software-ul de pe un PC pe altul, trebuie să-l ștergeți de pe primul calculator.

Dovada licențierii - proof of license

Dovada licențierii în cazul unei licențe FPP se face prezentând, cumulativ:

   • Toate elementele componente din pachet: cutie, având pe partea superioară eticheta COA, disc de instalare,EULA, dacă există în formă tipărită, și manual.
   • Factura de achiziție și dovada plății.

Sursa : Microsoft Romania


Windows original pentru firmă

Poate fi dificil de înțeles ce înseamnă licențele software Windows ale organizației dvs. Greșelile de licențiere Windows sunt obișnuite, însă Microsoft și partenerii săi sunt aici să vă ajute. Dacă organizația dvs este victima unor greșeli de licențiere, vă oferim modalități simple de a le remedia.

Dacă nu sunteți sigur că utilizați software Windows licențiat corespunzător, consultați lista de mai jos, care conține câteva probleme comune de licențiere.

De ce Windows original?

Windows Original este publicat de Microsoft și vă poate ajuta organizația să rămână competitivă și să își păstreze reputația deosebită. Când toate produsele software Microsoft pe care le dețineți sunt originale și au licența corectă, firma dvs are la dispoziție:

 • Protecție împotriva riscurilor ce pot fi asociate cu un software contrafăcut, cum ar fi viruși, programe spion și alte tipuri de software rău intenționat. Windows original vă oferă certitudinea că informațiile esențiale pentru afacerea dvs sunt mai sigure și mai securizate.
 • Fiabilitate pe care puteți conta, cu o reducere a timpului de nefuncționare provocat de erorile de sistem și de breșele în securitate. Numai Windows original este acceptat de Microsoft și asigură acces la toate actualizările și descărcările opționale.
 • Performanță care este mai rapidă și îi oferă firmei dvs un avantaj. Cu Windows original, economisiți timp prețios necesar pentru desfășurarea afacerii și nu trebuie să vă preocupați de întreruperile de licență nedorite.
 • Încredere că firma dvs respectă în totalitate Termenii licenței pentru software Microsoft și este considerată a fi un partener de încredere cu o reputație bună de către angajați, parteneri și clienți.

Cum corectez o greșeală de licențiere?

 

 • FPP Box sau FPP Electronica - Greselile de licentiere se pot corecta prin achizitionarea de licente FPP in format BOX sau Electronic
 • Get Genuine Kit (GGK)

Rețineți că licența primită odată cu achiziționarea unui computer nou cu software Windows preinstalat nu poate fi utilizată pentru a corecta un computer licențiat necorespunzător. Următorul tabel ilustrează diferențele dintre pachetul Get Genuine Kit și o licență obținută odată cu achiziționarea unui computer nou.

  Get Genuine Kit Achiziționare computer de la un producător de echipament original (OEM)
Clienți vizați Clienți cu computere care au nevoie de legalizare Clienți care au cumpărat computere noi cu software preinstalat
Termeni Disponibil la vânzare către clienți pentru a legaliza computere existente Disponibil la vânzare pentru producători de echipament original pentru preinstalare numai pe computere noi
Caracteristici
 • Asistență pentru clienți furnizată de Microsoft
 • Drepturi de downgrade indisponibile
 • Carcasă DVD cu suport pentru produs complet ambalat (FPP)
 • Asistență pentru clienți furnizată de OEM care a preinstalat software-ul
 • Sunt disponibile drepturi de downgrade
 • Suportul însoțește computerul
Transferabil În general, nu se permit transferuri; cu toate acestea, toate excepțiile sunt notate în acordul de program Nu poate fi transferat de pe computerul pe care a fost preinstalat la început
Altele Achiziționat direct de la firmele de asamblare OEM Nu poate fi vândut pentru a legaliza computere existente

 

Sursa : Microsoft Romania

 


 

Contractele Microsoft Open License

Cea mai simplă formă a licențierii de volum

Programul Open License este destinat organizațiilor de orice dimensiune, oferind o modalitate simplă și rapidă: plata integrală a licențelor la momentul cumpărării. Cu Open License, companiile pot obține discount corespunzător nivelului de achiziții pentru licențele cumpărate prin acest program și o serie întreagă de alte avantaje.

Contractul Open License se deschide automat odată cu prima achiziție de licențe - order. Achiziția inițială trebuie să fie de minim 5 licențe, de orice fel. Dar mărimea achiziției inițiale determină nivelul de discount al contractului Open, ce va fi valabil timp de 2 ani. Orice achiziții ulterioare efectuate sub același contract vor beneficia de nivelul de discount stabilit inițial.

Open License poate fi privit ca un angajament Microsoft făcut pe 2 ani: orice achiziție ulterioară de licențe -reorder - va beneficia de reducerea stabilită la prima achiziție, conform volumului de licențe. Deși după 2 ani de la achiziția inițială expiră contractul Open License, licențele în sine vor rămâne valabile perpetuu. De fapt, expiră numai nivelul de discount, nu și licențele achiziționate pe perioada contractului. O organizație poate avea simultan mai multe contracte Open License deschise, eventual cu nivele diferite de discount.

La achiziție, clientul primește dovada de licențiere: contractul Open în format electronic* accesibil la VLSC - Volume Licensing Service Center. Acolo se specifică numărul și tipurile de licențe, plus un Authorization Number, în baza căruia se pot face comenzile ulterioare pe același nivel de discount. Tot la VLSC se pot gestiona și beneficiile adiționale.

Produsele licențiate sunt apoi instalate folosind kituri ce se descarcă, în baza contractului Open License, de pe site-ul VLSC.

În trecut exista și o formă tipărită a contractului ca dovadă de licențiere

Sursa : Microsoft Romania